website:
OrchideeŽn | Mini | Mix | Stadia | Toegevoegde waarde | Plantverzorging
Algemeen | Historie | Activiteiten | Ontwikkeling
HISTORIE
In 1947 begon Willem Tesselaar een vollegrondsgroente-  en bollenbedrijf aan de Stroet in Sint Maarten. Hij kreeg een groot gezin en zocht naar mogelijkheden om zijn bedrijf uit te breiden. Er werd gekozen om bloemen te gaan telen en in 1967 werd de eerste kas gebouwd. In de eerste jaren werden hier anjers en chrysanten geteeld. Later kwamen daar fresia’s voor in de plaats.
Meerdere zoons van Willem Tesselaar leerden het vak bij hun vader en gingen daarna hun eigen weg. Er zijn grote bloemenkwekerijen van de familie Tesselaar te vinden in Heerhugowaard en Luttelgeest.Peter Tesselaar huurde op jonge leeftijd een stuk van de kas van zijn vader en begon voor zichzelf als ondernemer. In 1983 nam Peter het hele bedrijf over. De oude kas werd gesloopt en er werd een nieuwe kwekerij met een kas van 8000 m2 opgezet.
In 1995 werd het bedrijf uitgebreid tot 2 ha en stond er een moderne kwekerij waar met veel succes en op een zeer vooruitstrevende manier alstroemeria’s geteeld werden.
Op technisch gebied bleef het bedrijf zich vernieuwen en kwam er grondkoeling met bronwater en koeltorens, assimilatielicht, een wkk-installatie en een warmte-opslag.
In 2002 werd er een nieuwe uitdaging gezocht en die werd gevonden in de teelt van potorchideeën. Er werd gekozen voor een sortiment dat past bij de bedrijfsinrichting en de mogelijkheden die er waren. Cambria en Oncidium bleken hier het best tot zijn recht te komen.In twee jaar tijd werd er omgeschakeld van snijbloemen naar potplanten met de teelt en opkweek van potorchideeën als hoofdteelt en met de Guzmania als belangrijke tussenteelt. Anno nu is het bedrijf volledig ingericht voor de teelt/opkweek van potorchideeën.
Om een goede kwaliteit te waarborgen bleek de opkweek en selectie van eigen plantmateriaal een belangrijke factor die nu een prominente plaats inneemt in het bedrijf. Door het uitgebreide sortiment bij Cambria en Oncidium en de mogelijkheden die selectie in deze teelten nog biedt zijn er nog heel veel  uitdagingen om deze teelt verder te ontwikkelen.
Peter Tesselaar
Willem Tesselaar